LO i Oslos logo.

Telefon: 22 96 01 00 - E-post: post@lo-oslo.no

LO i Oslo er en sammenslutning av over hundre fagforeninger i Oslo og ble stiftet 9. februar 1920 som Kristiania Faglige Samorganisasjon. Følg med her og på Facebook.



Aktivitetskalender

30. april

Allsangkveld kl. 18:30 i Samfunnssalen, Arbeidersamfunnets plass 1.

1. mai

1. mai-arrangementet på Youngstorget starter kl. 11:20. Taler fra ca. kl. 12. Toget begynner å gå ut fra Youngstorget kl. 12:50. Se mer info her.

26. mai

Representantskapsmøte i LO i Oslo kl. 17:00.

Meld deg på nyhetsbrevet

LO i Oslo sender ut nyhetsbrev omkring to ganger i måneden. Hvis du vil ha nyhetsbrevet, meld inn e-postadressen du vil ha nyhetsbrevet sendt til:

Et solidarisk pensjonssystem som gir trygghet for alle

LO i Oslo 29. januar 2024:

Med pensjonsreformen har det vært en individualisering og en risikoforskyvning av pensjonene fra at staten og bedriften hadde ansvaret og tok risikoen, til at det nå er den enkeltes ansvar å sikre sin pensjon. Denne endringen er det svært få av LOs medlemmer som er tjent med.

Med pensjonsreformen har det vært en individualisering og en risikoforskyvning av pensjonene fra at staten og bedriften hadde ansvaret og tok risikoen, til at det nå er den enkeltes ansvar å sikre sin pensjon. Denne endringen er det svært få av LOs medlemmer som er tjent med.

Ettersom pensjonsreformens konsekvenser blir synlige, og det stadig gjøres endringer i pensjonssystemet, og det fremdeles er uavklarte elementer som AFP, er det fagbevegelsens oppgave å påpeke pensjonssystemets svakheter og urettferdigheter, og å arbeide for et pensjonssystem medlemmene er tjent med. Det betyr at LO i Oslo vil jobbe for et pensjonssystem som er rettferdig, forståelig og sikrer alle medlemmer et tilstrekkelig økonomisk grunnlag for å leve et godt og trygt liv etter endt arbeidsliv.

Pensjonsreformen er en svært usosial reform som belønner de som har helse og arbeid som gjør at de kan stå i jobb ut over normal aldersgrense. Men mange av LOs medlemmer har arbeid som sliter på helsa slik at de ikke klarer å jobbe fram til ordinær pensjonsalder og pensjonssystemet straffer disse hardt. Dermed skaper pensjonsreformen større økonomisk ulikhet hvor mange av LOs medlemmer får en betydelig redusert økonomi som pensjonist.

Pensjonsreformen virker i motstrid til folketrygdens formål om å gi økonomisk trygghet ved å sikre inntekt ved alderdom og å bidra til utjevning av inntekt og levekår over den enkeltes livsløp og mellom grupper av personer. LO i Oslo mener derfor at pensjonssystemet må tas opp til ny vurdering hvor hele systemet sees i sammenheng, inkludert avtalefestet pensjon og tjenestepensjonsordningene. En slik vurdering må også være bredere og se på arbeidsliv og arbeidsforhold, folkehelse og aldring.

LO i Oslo vil ha et helhetlig, forutsigbart og forståelig pensjonssystem i offentlig regi hvor det er folketrygdens formål om å sikre inntekt og utjevne levekår som står i fokus, ikke å spare staten for penger. Det vil mest sannsynlig innebære at skattefinansieringen av pensjonssystemet må økes og at det blir en lavere grense for maksimalytelsene som gis, altså en omfordeling fra de som etter pensjonsreformen får mest til de som får minst.


I det etterfølgende er LO i Oslos viktigste synspunkter på pensjon:


Forbedret avtalefestet pensjon (AFP)

Primært mener LO i Oslo at AFP skal være en førtidspensjonsordning for de som ikke klarer å stå i arbeid til ordinær pensjonsalder, slik AFP opprinnelig var. Men det vil kreve en endring av hele pensjonsreformen.

Slik AFP har blitt mener LO i Oslo at ordningen bør beholdes som i dag, men med forbedringer. Såkalte hull kan tettes ved å forhandle om reglene i ordningen. AFP kan gjøres tilgjengelig for flere med et mer fleksibelt regelverk. Myndighetene må øke sitt bidrag for å styrke AFP. Det må bli mulig å kombinere AFP med delvis uføretrygd.


Innfør en ordning tilsvarende den offentlige betingete tjenestepensjonen i privat sektor

LO i Oslo mener det blir helt feil å ta fra de som oppnår full AFP i dagens ordning for å sikre delvis opptjening for de som i dag faller utenfor ved fylte 62 år. For å sikre dem som faller utenfor, mener vi det kan bygges på ordningen fra offentlig sektor som kalles «betinget tjenestepensjon». Her settes det årlig av tre prosent av lønn som en sikkerhet. Utbetaling skjer bare til de som ikke oppnår AFP, og uten at de som får i dagens ordning taper. En slik ordning er det fullt mulig å innføre også i privat sektor. Den kan forbedres og vil bli rimeligere enn den fonderte ordningen utredningen går inn for.


Ikke øk pensjonsalderen, ingen levealdersjustering

LO i Oslo går imot regjeringens forslag om heving av pensjonsalderen. Det gjelder både den nedre aldersgrensa på 62 år og det Pensjonsutvalget kaller den normerte grensa på 67 år, økes i takt med levealderen. LO i Oslo er også imot Pensjonsutvalgets forslag om å redusere forskjellen mellom nedre pensjonsalder (62 år) og normert pensjonsalder (67 år) fra fem til tre år.

For dagens unge betyr levealdersjustering av alderspensjonen at de må stå i jobb til de er langt over 70 år for å oppnå en pensjon å leve av. Levealdersjusteringen tar ikke hensyn til at selv om folk lever lenger, er det ikke sikkert at de er i stand til å arbeide lenger, spesielt de som har fysisk eller psykisk krevende jobber. Heving av pensjonsalderen vil presse enda flere ut i uførhet.

Levealder varierer betydelig med sosioøkonomisk status. Personer med lavere inntekt og utdanning, og fysisk belastende yrker, har ofte kortere levealder, noe som betyr at levealdersjustering slår uforholdsmessig hardt ut for disse. Levealdersjustering kompliserer pensjonssystemet og gjør det vanskeligere å planlegge sin økonomiske framtid, noe som bidrar til usikkerhet om systemet. Det er heller ingen garanti for at eldre arbeidstakere vil kunne beholde eller finne arbeid, noe som kan gjøre levealdersjustering spesielt problematisk for de som mister jobben i eldre alder.

LO i Oslo mener at aldersgrensene på henholdsvis 62 og 67 år må bestå.


Gjeninnfør særaldersgrensene

En del yrker med spesielt høye krav til fysisk kondisjon eller mental konsentrasjon, eller som er spesielt belastende for eksempel fordi jobbene innebærer nattarbeid, som blant annet brann- og redningspersonell, piloter, dykkere og politi, har hatt lavere pensjonsalder, en såkalt særaldersgrense. Disse yrkene hadde også en plikt til å fratre ved særaldersgrensa. Selv om enkelte vil kunne klare å gjøre en god jobb utover den tidligere særaldersgrensa, mener LO i Oslo at bortfallet av særaldersgrensene presser alle i disse yrkene til å stå lenger jobb.

Å tvinge arbeidstakere i slike krevende jobber til å jobbe lenger kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, både for en selv og andre. Det øker også risikoen for helseskader. LO i Oslo går derfor inn for å gjeninnføre særaldergrensene. I tillegg bør det vurderes å innføre særaldergrenser for flere yrkesgrupper.


Arbeidsgivere må tilrettelegge for at flere kan jobbe lenger

Et mål med pensjonsreformen var at folk skulle stå lenger i jobb. Men løsning er ikke å straffe arbeidstakere økonomisk hvis de ikke klarer det. Det må i stedet stilles krav til arbeidsgivere om å tilrettelegge slik at flere kan jobbe lenger. Sentralt er oppdatering og opplæring i nye systemer og rutiner for eldre arbeidstakere.

LO i Oslo synes det er svært problematisk at ansvaret legges på den ansatte. Virkemidlene må rettes mot arbeidsgivere og arbeidslivet på systemisk nivå slik at arbeidet organiseres på en måte som ivaretar ansattes helse i størst mulig grad. Det kan ikke være slik at arbeidsgivere kan drive rovdrift på ansatte, og så skal pensjonssystemet straffe de som ikke klarer å jobbe til normal pensjonsalder.


Uføre må skjermes fra levealdersjustering

Uføre kan ikke stå lenger i arbeid for å kompensere for levealdersjusteringen og må derfor skjermes fullt ut mot effekten av levealdersjustering.


Kjønnsnøytralt pensjonssystem

Urettferdighetene i pensjonsreformen rammer kvinner mer enn menn, dels fordi kvinner oftere har lavere lønn og flere jobber deltid, og at kvinners levealder i gjennomsnitt er lengre. At den såkalte pensjonsformuen er lik mellom kvinner og menn, men at gjennomsnittlig alder er ulik, innebærer at kvinner får mindre utbetalt per år enn menn. Dette finner LO i Oslo uakseptabelt og mener at kvinner ikke skal straffes økonomisk for i gjennomsnitt å leve lenger.


Fjern kravet om 40 års botid for flyktninger

Flyktninger som innvilges asyl i Norge må sikres økonomisk i alderdommen. Solbergregjeringen fjernet ordningen hvor flyktninger automatisk får godskrevet 40 års botid. LO i Oslo mener denne ordningen må gjeninnføres. Kravet om 40 års botid bør heller ikke gjelde for personer som har fått opphold på humanitært grunnlag eller kollektiv beskyttelse.


Pensjon i folketrygden er effektivt og gir mer penger til pensjon

Avhengig av pensjonsordningen den enkelte virksomhet har, kan en ganske stor andel av pensjonspengene gå til forvaltning av midlene, og dermed redusere verdien av pensjonen. LO i Oslo mener at finansmarkedene ikke skal profittere på pensjon og går derfor inn for at pensjoner skal forvaltes i offentlig regi gjennom folketrygden.


Sliterordningen må styrkes, den er for svak og underfinansiert

Sliterordningen i privat sektor gir en fjerdedels G (G er folketrygdens grunnbeløp som per 1. mai 2023 er 118.620 kroner) årlig til de som gir seg ved 62 år, en sjettedels G til de som gir seg ved 63 år og en tolvtedels G til de som gir seg ved 64 år. Problemet med ordningen er at den krever at du slutter helt å jobbe. Tjener man over kr. 15.000 mister man ordningen og kommer aldri inn igjen. Finansieringen av ordningen er også svært usikker. Den betales av sluttvederlagsfondet og det kommer ingen nye penger inn i ordningen etter 2023. Sliterordningen må derfor styrkes.


En styrket sliterordning må innføres i offentlig sektor

LO i Oslo mener at harmonisering av pensjonsordninger i offentlig og privat sektor må skje oppover, ikke nedover. Det vil si at ordningene må bli bedre, ikke dårligere. Derfor mener LO i Oslo at en styrket sliterordning som skissert i punktet over, må innføres i offentlig sektor.