LO i Oslos logo.

Telefon: 22 96 01 00 - E-post: post@lo-oslo.no

LO i Oslo er en sammenslutning av over hundre fagforeninger i Oslo og ble stiftet 9. februar 1920 som Kristiania Faglige Samorganisasjon. Følg med her og på Facebook.Aktivitetskalender

29. mai

Demonstrasjon mot privatisering av fire kommunale sykehjem. Rådhusets borggård kl. 16.

Bli med på det utvidete Rjukanseminaret 3. – 5. oktober 2014

Foredrag ved historiker Harald Berntsen. Foto.

Rjukanseminaret er utvidet i forhold til tidligere og vi starter med lunsj fredag 3. oktober på Gaustablikk høyfjellshotell. Det er avreise med turbuss fra Oslo kl. 09:00. Foredragsholder gjennom helgen er historiker Harald Berntsen som tar oss igjennom arbeiderbevegelsens historie og framveksten av vårt kapitalistiske samfunn som danner et godt grunnlag for å forstå verden i dag. Lørdag blir det guidet tur med buss, besøk på Det røde bibliotek og Norsk Industriarbeidermuseum. Det blir hjemreise med buss søndag kl. 14:15. Vi bor på Gaustablikk høyfjellshotell og alle får enkeltrom.

Last ned program for Rjukanseminaret 3. - 5. oktober.

Påmelding til post@lo-oslo.no eller telefon 22 96 01 03. Deltakelse er gratis.


Her er noen smakebiter fra Rjukanseminaret i 2013:

Forfatter og lokalhistoriker Helge Songe forteller om hvordan framveksten av reiselivsnæringen på 1800-tallet og industrialiseringen på begynnelsen av 1900-tallet forandret Rjukan fra et lite bortgjemt sted til å bli et moderne samfunn og verdensledende produsent og eksportør av kunstgjødsel. Vi får også høre om fagbevegelsens framvekst og rolle i samfunnet. Bildet er tatt på Det røde bibliotek som har Europas tredje største samling av arbeiderlitteratur. Her får vi blant annet vite hvordan fagbevegelsen på Rjukan brukte skolering og folkeopplysning som et virkemiddel i sin kamp for å oppnå rettigheter for arbeiderne.


Historiker Harald Berntsen er hovedforedragsholder gjennom helgen og forteller om arbeiderbevegelsens historie. Han forklarer også hvordan kapitalismen fungerer og Karl Marx sin kritikk av kapitalismen gjennom eksempler og historier. Harald er svært flink til å gjøre vanskelige økonomiske begreper lettere forståelig og klarer å vise hvorfor samfunnet har utviklet seg som det har gjort og hvordan ting henger sammen. Etter en helg med Harald Berntsen er det mange forhold i samfunnet som har blitt klarere og mer forståelig, og danner et godt grunnlag for både å forklare politiske spørsmål og delta i diskusjoner om samfunnsspørsmål.


Besøk på Industriarbeidermuseet er en obligatorisk del av Rjukanseminaret hvor vi blant annet får en orientering om kraftverket som i sin tid var verdens største. Museet har også et modellkraftverk som lager strøm og brukes til å vise hvordan kraftverket fungerte. Vi får også høre om den dramatiske sabotasjeaksjonen under andre verdenskrig for å stanse den tyske produksjonen av tungtvann som foregikk på kraftverket.


Etter den guidete omvisningen på Industriarbeidermuseet er det tid til å kikke litt rundt på egenhånd. Kontrollpanelet som styrte turbinene kan studeres på nært hold.


På bildet nederst er deltakerne på Rjukanseminaret høsten 2013 samlet foran statuen av Sam Eyde, ingeniør og industrigrunnlegger.