LO i Oslos logo.

Telefon: 22 96 01 00 - E-post: post@lo-oslo.no

LO i Oslo er en sammenslutning av over hundre fagforeninger i Oslo og ble stiftet 9. februar 1920 som Kristiania Faglige Samorganisasjon. Følg med her og på Facebook.



Aktivitetskalender

17. april

Åpent møte om det grønne skiftet og urbefolkning, kl. 17 på Kulturhuset.

22. april

Årsmøte i LO i Oslo kl. 17:00.

25. april

Fanemarkering for å støtte Tesla-streiken, kl. 14:30 på Jernbanetorget.

25. april

Fanemarkering mot økningen i kjedemakta, kamp for 300 arbeidsplasser. Kl. 15:30 utenfor Ringnes i Thorvald Meyers gate 2.

30. april

Allsangkveld kl. 18:30 i Kulturkirken Jakob.

1. mai

Arrangementet på Youngstorget starter kl. 11:45 og toget går kl. 12:50.

Høyre elsker velferdsprofitører

Innlegget sto på trykk i Dagsavisen 28. juni 2017


Bilde av Roy Pedersen, leder av LO i Oslo.

I Dagsavisen 22. juni kritiserer Høyres Saida Begun Oslos bystyreflertall for at det ikke vil bruke flere skattemillioner på å styrke private velferdsprofitører.


Høyresida argumenter med økt mangfold og valgmuligheter for å slippe til kommersielle, uten å nevne at dette er god butikk. De sju største innen barnevern hadde ifølge Aftenposten et overskudd på 550 millioner for perioden 2009 – 2013.


Selv om ansatte både i kommersielle, ideelle og kommunale virksomheter gjør en god innsats, er lønn og pensjon jevnt over langt bedre i kommunale virksomheter. Dårlige lønns- og arbeidsvilkår blir til profitt i private lommer. Bemanningen hos de kommersielle er ofte lavere, noe som må antas å gå utover kvaliteten på tjeneste.


Kontroll med velferdsprofitører er både tidkrevende og kostbart. Det er nok å nevne Adecco-skandalen, høyskolen Westerdals ulovlige millionutbytte og at Oslo kommune har funnet brudd på barnehageloven hos fire av seks kontrollerte barnehager. Kommunale virksomheter er profittfri sone og lønns- og arbeidsvilkår styres av tariffavtalene.


LO kongressen i mai vedtok å jobbe for å fjerne muligheter til å ta ut profitt på velferdstjenester. Høyres Saida Begun synes å ville satse på velferdsprofitørene framfor bedre offentlig velferd. Det gir økte forskjeller.


Roy Pedersen,

leder LO i Oslo


<< Tilbake til oversikten over debattinnlegg